FILMS
PROGRAM
FESTIVAL INFO
TICKETS
PARTNERS
CONTACTS
English
Сериозен човек / A Serious Man

САЩ, 2009, 105 мин.
Език: английски/идиш/иврит

Режисьор: Итън Коен, Джоел Коен

Сценарий: Итън Коен, Джоел Коен

Продуцент: Итън Коен, Джоел Коен

Оператор: Роджър Дийкинс

Музика: Картър Бъруел

Участват: Майкъл Стълбърг, Ричард Кайнд, Фред Меламед, Сери Леник, Аарон Улф, Джесика Макменъс, Айдам Аркин

“Сериозен човек” е историята на един обикновен човек, който търси яснота в един свят, където по радиото звучат “Джеферсън Еърплейн”, а по телевизията дават F-Troop. Годината е 1967 и Лари Гопник (номинираният за награда “Тони” Майкъл Стълбърг), професор по физика в тих университет в Средния Запад, току-що е бил информиран от съпругата си Джудит (Сери Леник), че тя го напуска. Влюбила се е в един от неговите по-впечатляващи познати – Сай Ейбълман (Фред Меламед), който й изглежда по-надежден от безхарактерния Лари. Негодният за работа брат на Лари, Артър (Ричард Кайнд), спи на дивана, синът му Дани (Аарон Улф) има проблеми с дисциплината и бяга от еврейското училище, а дъщеря му Сара (Джесика Макманъс) краде пари от портфейла му и спестява за пластична операция на носа.
Докато съпругата му и Сай Ейбълман кроят щастливо планове за съвместното си съжителство, а брат му се превръща във все по-голямо бреме, анонимен враждебен автор на писма се опитва да саботира шансовете на Лари за постоянен договор в университета. Освен това завършващ студент изглежда иска да го подкупи, за да може да си вземе изпита, докато в същото време заплашва да го съди за клевета. На всичко отгоре красивата съседка го измъчва, като се пече на слънце гола. Търсейки равновесие, Лари се обръща за съвет към трима различни равини. Ще може ли някой да му помогне да се справи с бедите си и да стане праведен човек – менш – сериозен мъж?

Ан Хорнадей, Washington Post:
"Сериозен човек" звучи като най-обезоръжаващо личния филм на братя Коен в едно творчество, характеризирано от пиперливо-иронична дистанцираност, твърде често откровено преминаваща в надменност.”

Тод Макарти, Variety
"Сериозен човек " е филмът, който човек решава да направи след като е спечелил Оскар. Този малък филм на тема какво е да си евреин в предградие в Средния Запад през 1967 г. се възприема като особено личен проект на Джоуел и Итън Коен, а талантът им да “разказват играта” на героите си по особено смешен начин, напълно разцъфтява тук, на домашна почва.”

Ричард Корлис, TIME Magazine
“Сериозен човек” е странно събитие в киното – действието тук е персонаж. Определено е необичайно за братя Коен - измислица, която си струва да бъде приета сериозно.”

Мик Ласал, San Fransisco Chronicle
"Сериозен човек" съчетава духовната безутешност от "Няма място за старите кучета" с черния хумор в "Изгори след прочитане". Това е необичайна и ефектна комбинация. Разказва историята на един злочест учител по физика от еврейския квартал на Минесота през 1967 г. – и е смешен, филмът определено е смешен. Но отдолу под хумора има едно откровение - толкова безрадостно, отчайващо и крайно безнадеждно, че пред него "Няма място за старите кучета" изглежда почти весел.

Официален сайт: http://filminfocus.com/focusfeatures/film/a_serious_man/

Номинации за Оскар 2010:
Най-добър филм – Джоел Коен, Итън Коен; Най-добър оригинален сценарий - Джоел Коен, Итън Коен
Номинация за Златен глобус 2010:
Най-добро актьорско изпълнение в игрален филм – мюзикъл или комедия – Стълбърг

Люмиер - 05.11 - 21:00; Синеплекс - 06.11 - 21:00; Дом на киното - 07.11 - 21:00; Синеплекс - 09.11 - 19:00