FILMS
PROGRAM
FESTIVAL INFO
TICKETS
PARTNERS
CONTACTS
English
Вой / Howl

САЩ, 2010, 90 мин
Език: Английски

Режисьор: Роб Епстийн, Джефри Фридман

Сценарий: Роб Епстийн, Джефри Фридман

Продуцент: Елизабет Редлийф, Кристин К. Уокър, Роб Епстийн, Джефри Фридман

Изпълнителен продуцент: Гюс Ван Сант

Оператор: Едуард Лачман

Музика: Картър Бъруел

Участват: Джеймс Франко, Мери-Луис Паркър, Джон Хем, Джеф Даниелс, Алесандро Нивола, Дейвид Стратерн

В Сан Франциско през 1957 г. един американски шедьовър е изправен на съд. “Вой” е пълнометражен филм за този ключов момент от раждането на контракултурата. Историята е разказана главно чрез три преплитащи се линии: процесът; възстановки с младия Алън Гинсбърг (Джеймс Франко) и самата поема, анимирана от автора на комикси и сътрудник на Гинсбърг Ерик Друкър като Бийт Фантазия с музиката на Картър Бъруел. Прекрачващият жанровите граници филм отразява стряскащата оригиналност на самата поема.
Процесът е повествователна нишка в тъканта на филма, която проследява теми, актуални и днес: дефиницията за непристойност, границите на свободното изразяване и природата на изкуството.
Във въображаемо интервю с ретроспекции младият Гинсбърг размишлява върху творческия си процес и върху личната борба и освобождението, през които е трябвало да премине. Самата поема оживява като анимация – въображаемо пътуване в съзнанието на твореца..

Лерми Леджъл – Sundance Film Festival – Film.com
“Филмът е кръстоска на жанрове и проследява съдебната драма последвала непристойния случай с поемата “Вой”, обяснението на Гинсбърг за поемата, прочит на поемата от Гинсбърг, и в крайна сметка е едно анимационно пътуване през образния свят на самата поема. Джеймс Франко е само в около една трета от филма – част, отделена от кадрите с архивни интервюта – но присъствието (и геният) на Гинсбърг властва над целия филм. Съдебната драма е вероятно най-достъпната част и хората, които нямат интерес към творческия процес, предполагам, ще намерят в нея някаква интелектуална почивка. Анимацията е най-динамичният сегмент, и макар да напряга ума, тя е ценна за задаване на тона, извисявайки поемата на Гинсбърг.”
Струва си да го гледате, ако обичате писането, ако някога сте писали, ако сте любопитен към творческия процес като цяло. Не, “Вой” не е лесен филм, и вие ще почувствате леко гадене или неразположение, когато Гинсбърг обстрелва със словесния си огън сетивата ви. И все пак, фокусирайки се върху върховната интелектуалност на човешкото творчество, “Вой” улавя един момент във времето и успешно претворява един литературен шедьовър върху големия екран. Джеймс Франко е чудесен и филмът се лее като поток.”

Кърк Хъникът – The Hollywood Reporter
Филмът определено е идеален, за да даде начален тласък на Sundance 2010, фестивал, чиито намерения са да се върне към “бунта в киното” и към независимите експерименти. “Вой” откровено крещи своето гордо пренебрежение към комерсиалните правила в киното. Това е стремглав полет не само през една конкретна поема, но и през самия акт на творчеството и механизма, с който един творец счупва бариерите между себе си и своето изкуство.

Официален сайт: http://howlthemovie.com/

Номинация за Златна мечка на Берлинале 2010
Номинация на Голямата награда на журито на Сънданс 2010

Люмиер - 05.11 - 19:00; Дом на киното - 06.11 - 19:00; Синеплекс - 07.11 - 19:00