FILMS
PROGRAM
FESTIVAL INFO
TICKETS
PARTNERS
CONTACTS
English
Стръкчета трева / Leaves of Grass

Режисьор: Тим Блейк Нелсън

Сценарий: Тим Блейк Нелсън

Продуценти: Илай Кон, Кристина Дъбин, Джон Ленгли, Бил Милйоре, Тим Блейк Нелсън, Едуард Нортън

Оператор: Роберто Шейфър

Музика: Джеф Дана

Участват: Едуард Нортън, Ричард Драйфус, Сюзан Сарандън, Мелани Лински

Кери Ръсел, Тим Блейк Нелсън

Когато Бил Кинкейд, професор по класическа литература в университет от Бръшляновата лига, научава за убийството на своя отчужден брат близнак Брейди (и двете роли се изпълняват от двукратно номинирания за “Оскар” Едуард Нортън) при осуетила се сделка за марихуана, той напуска североизточния академичен свят и отпътува за родния си щат Оклахома. Когато пристига, установява, че новините за смъртта на брат му са силно преувеличени, и скоро се оплита в опасния непредсказуем свят на търговията с наркотици в затънтения Югозапад.
Междувременно възстановява отношенията си с ексцентричната си майка (носителката на “Оскар” Сюзан Сарандън), среща мъдра и начетена млада жена, загърбила академичното образование и предпочела по-спокойния ритъм на живот (Кери Ръсел), и несъзнателно помага на изпадналия си в беда брат да уреди дълга си към опасен наркобарон (носителя на “Оскар” Ричард Драйфус), който използва за прикритие Тълса, малката еврейска общност на Оклахома.
„Стръкчета трева” следва лъкатушещо повествование, смесвайки криминална драма, наркокомедия, класическа философия и внезапно насилие с цел да отговори на един от най-старите въпроси в историята на човечеството: Какво означава да живееш щастлив и съзидателен живот?

Дейвид Еделщайн – New York Magazine
"Трева" е отчасти шутовска нарко комедия, отчасти шокираща кървава баня. Филмът изобилства от стилове и жанрове, но сборът им тук довежда до нещо по-голямо. Нилсън хвърля нашата непримиримо двойнствена натура в стихията на фарса – в този случай фарс, поставен в един жесток, може би безбожен свят – поне със сигурност това е свят без майка и без баща. Бащата на двамата братя се хвърля със самоубийствен плам във Виетнамската война и умира млад. Майка им (Сюзън Сарандън) се поддава на шейсетарските удоволствия и пуши трева заедно с децата си. Единият син се пристрастява, но поне има талант да отглежда трева. Другият подтиска част от същинската си природа, но поне има талант да открива древни текстове и да обяснява защо това е добро занимание. Нито един не е цялостен (пълноценен), но като комедийни характери имат 100-процентно присъствие. Стоят като глупаци."

Лиза Шварцбаум – Entertainment Weekly
"Не е нужно усилено да се вглеждаш, за да забележиш влиянието на Джоел и Итън Коен както върху съдържанието на филма, така и върху затънтено-провинциалния визуален стил (братята са първите, на които е изразена благодарност във финалните надписи). Но Нилсън, който неслучайно е еврейн, израсъл в Оклахома, и учил класическа култура и литература в университета Браун, притежава щедра човещина и благородство. Сцените между учения брат (Нортън се справя прекрасно жонглирайки с двете роли) и Кери Ръсел като учител-поет от Оклахома са приятно романтични."

Роджър Еберт – Chicago Sun Times
"Трева" на Тим Блейк Нилсън е един вид мил, откачен шедьовър. Филмът поема успешно всякакви рискове, включително двойнствения образ на Едуард Нортън, който играе братя-близнаци. Това е без съмнение най-интелигентният, философски и поетичен филм, който мога да си представя, включващ пет убийства в нарко-дилъската общност на Оклахома, а също и Джон Прей, който пее "Незаконна усмивка”.
Ще изоставя синопсиса и ще се занимавам с удоволствията от филма. На първо място двойната роля на Нортън, който е безпогрешен както като елитен интелектуалец, така и като стара провинциална муцуна. Като излъчване, маниери и говор, той е двама различни човека, единият от които си е създал нов образ и се е откъснал от корените си, а другият отглежда най-добрата марихуана в околността. Харесвам начина, по който филмът прави и двама близнаци блестящи образи; Брейди е измислил и построил хидрофонична ферма, в която произвежда вече седмо поколение супер качествена марихуана. Той е и своеобразен философ. В диалога, написан от Нилсън, няма снизхождение. Той е роден в Тълса и отхвърля широко разпространеното мнение, че селяндурският говор на един човек е мярка за умствените му способности. Брейди звучи като полуграмотен дървунгел, но е много умен.

Официален сайт: http://www.leavesofgrassmovie.com/

Синеплекс - 05.11 - 19:00; Дом на киното - 06.11 - 20:45; Люмиер - 07.11 - 20:45; Синеплекс - 10.11 - 21:00