FILMS
PROGRAM
FESTIVAL INFO
TICKETS
PARTNERS
CONTACTS
English
Самоубийци: Любовна история / Wristcutters: A Love Story

САЩ/Великобритания, 2006, 88 мин.
Език: Английски

Режисьор: Горан Джукич

Сценарий: Горан Джукич, Етгар Керет

Продуцент: Крис Коен, Татяна Кели, Микал Лазарев, Адам Шърман

Оператор: Ваня Чърнюл

Музика: Боби Джонстън

Участват: Патрик Фюджит, Ейбрахам Бенруби, Шанън Сосамон, Шей Уигъм, Лесли Биб, Уил Арнет, Том Уейтс

Изпратен в печален задгробен живот с неусмихващи се изгубени души и меланхолични скитници, след като се самоубива в света на смъртните, младеж с разбито сърце тръгва да търси момичето, подтикнало го към последния му акт на самоунищожение, когато научава, че и то се е самоубило. За това разказва филмът на режисьора Горан Дукич по мрачно комичната повест на Етгар Керет “Щастливите лагерници на Кнелер” (издадена на български в сборника “Автобусният шофьор, който искаше да бъде бог”). Симпатичният въпреки склонността си към депресия младеж Зия (Патрик Фюджит) прерязва вените си само за да разбере, че болката от живота не свършва с настъпването на смъртта. Попаднал в мрачен метафизичен свят, населен изцяло със самоубийци, лутащи се в търсене на радостите, убягнали им във физическия свят, Зия научава, че любимата му е сред наскоро пристигналите в печалната страна на мъртвите. Когато тръгва да търси злочестата си бивша приятелка, за да преживее радостите, които са пропуснали приживе, към него се присъединява нещастно влюбеният руски рокаджия Евгени (Шей Уигам) и туристката по неволя Майкъл (Шанън Сосамон), която търси изход от скръбния затвор.

В.А. Мусето – New York Post
“Роденият в Хърватия режисьор и писател Горан Джукич влива във филма онзи абсурдистки хумор, който намираме в балканските филми.
Резултатът е наистина оригинален, нещо като "Вълшебникът от Оз ", филтриран през чувствителността на Емир Костурица, култовия кинаджия и музикант.”

Джустин Чанг – Variety
“Самоубийството е в голяма степен повод за смях в “Самоубийци: любовна история”, една гениално изопачена роуд-трип комедия, която си представя специално чистилище за хората, които по собствена воля са напуснали света на живите. Въпреки че абсурдистките измислици на места граничат с глупости, този мил, бавно разцъфтяващ романс прокопава една сдържана линия на комична меланхолия, която актьорите чудесно пресъздават. Филмът e един обещаващ дебют в игралното кино на Горан Джукич.”

Лиза Шварцбаум – Entertainment Weekly
“В “Самоубийци: любовна история” животът след смъртта за онези, които наричат себе си “изхвърлени”, представлява един изтъркан, прашен път към т.нар. nowhere - уникален абсурдистки майтап. Но обитателите са неустоимо унили, като започнем с Патрик Фуджит (Almost Famous) в ролята на главния самоубиец и стигнем до Том Уейтс, като смахнатия лидер на утопично общество – утопично поне по стандартите на самоубийците. Целият филм е смахнат, но по един стилен, градски начин.

Тай Бър – Boston Globe
“Дебютният игрален филм на хърватския режисьор Горан Джукич, по адаптирания от него разказ на Едгар Керет "Kneller's Happy Campers", се оказва един приятно зловещ майтап: филм-пътуване през отвъдния живот. Взима се нечии живот, пълен със самосъжаление и с мисъл за кончината, и се използва за целите на една откровено хаплива комична фантазия. В него има научени житейски уроци, но зловещата шега е, че всички вече са мъртви, така че едва ли има значение.”
Трудно е да мразиш филм, в който малките, безполезни чудеса се случват само, когато не очакваш. И е невъзможно да мразиш филм, в който Том Уейтс, както по всичко личи, всъщност играе Господ.”

A.O. Скот – New York Times
“Самоубийци: любовна история” има някакъв отнесен вън от времето, абсурдистки чар, който превръща един потенциално злокобен замисъл в странна и трогателна авантюра.

Official site: http://www.wristcutters.com/

Sundance Film Festival 2006 – Номинация за Голямата награда на журито
Independent Spirit Award 2007 – Номинация за най-добър игрален дебют и за най-добър пръв сценарий
Ashland Independent Film Festival 2007 – Наградата на публиката
Gen Art Film Festival 2006 – Най-добър игрален филм
Motovun Film Festival 2006 – Наградата на публиката; Пропелер
Philadelphia Film Festival 2006 – Най-добър режисьорски дебют; Награда на журито за най-добър дебют
Seattle International Film Festival 2006 – Златна совалка за най-добър режисьор
Wisconsin Film Festival 2007 – Наградата на публиката за Best Narrative Film

Люмиер - 06.11 - 15:00; Синеплекс - 08.11 - 21:00; Дом на киното - 11.11 - 21:00